UGent logo
Home Algemeen Programma Praktisch Gent FAQ

 

FAQ

 • Hoe laat word ik verwacht op de eerste dag?

 • Je moet inchecken in de home voor 16 uur. Op zondag 29 juli verwachten we je om 17 uur beneden aan de studentenhome.

 • Hoe weet ik welk traject ik zal volgen?
 • In de praktische info die je hebt ontvangen, staat een lijst met de studenten en de trajecten. Deze lijst staat ook op de homepagina van het voorbereidingstraject.

 • Hoe weet ik of ik toegelaten ben tot de cursus?

  De selectie van de kandidaten vindt plaats midden maart. Voor eind maart meldt cursusleider Els Verschuere alle kandidaten of ze al dan niet geselecteerd werden. De geselecteerde cursisten sturen dan zo snel mogelijk het bevestigingsformulier terug naar het UCT. Daarna volgt nog een officiële inschrijving in het systeem van de Universiteit Gent. Dan volgt ook de betalingsuitnodiging voor studenten die geen beurs hebben aangevraagd.

 • Krijg ik een certificaat?

  Ja, op het einde van de cursus krijgt elke deelnemer een certificaat. Dit certificaat vermeldt de cursusactiviteiten, het aantal uren van de cursus en de periode waarin de cursus heeft plaatsgevonden.

 • Kan ik tijdens de activiteiten van de cursus later aankomen of vroeger vertrekken?

  Neen. Het programma werd speciaal voor jullie opgesteld. We hebben graag dat jullie er van het begin tot het einde bij zijn en deelnemen aan alle activiteiten.

 • Kan ik vroeger aankomen of langer blijven? Kan dat in een kamer van het studentenhome?

  Wie vroeger naar Gent wil komen (max. 2 nachten) of wie langer wil blijven (max. 1 nacht) kan de extra nachten boeken via volgende link: https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/ZNTCT
  De prijs voor een extra nacht is 34 Euro (ontbijt niet inbegrepen). Dit bedrag wordt afgetrokken van je maaltijdtoelage.

 • Moeten we lakens meebrengen?

  Neen, je krijgt lakens in de studentenhome.

 • Moeten we potten en pannen meebrengen?

  Ja, als je van plan bent om zelf je potje te koken 's avonds in de gemeenschappelijke keukens.

 • Moeten we zakgeld meebrengen?

  Je hoeft niet te betalen voor de activiteiten, de accommodatie, het eten en de excursies die behoren tot het programma. Wil je in je vrije tijd wat rondreizen of wil je geschenkjes kopen, dan neem je best zakgeld mee.

 • Waar verblijven we?

  In één van de universitaire homes (Home Uppsala, Stalhof 47, Gent). [Google maps]), dicht bij het UCT en het station. Voor een wegbeschrijving, zie “huisvesting”.

 • Wat is de temperatuur in België in de maand augustus?

  In augustus is het vaak lekker warm ... voor ons Belgen betekent dat 25 graden Celsius en meer. Het is een droge warmte die niet echt uitputtend is. Vergeet echter niet dat het in Vlaanderen vaak regent ... jawel, ook in augustus! Het is dus mogelijk dat de volgende augustusmaand koud en nat wordt! Breng met andere woorden kledij mee voor zowel warme (+ 25°C) als koude (+ 15°C) dagen.

 • Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

  De cursus is bedoeld voor studenten die niet in het Nederlandse taalgebied wonen en die het Nederlands niet als moedertaal hebben. De cursisten zijn ten minste 18 jaar oud op het moment dat de cursus start en zijn niet ouder dan 35 jaar.

  De kandidaten zijn universiteitsstudenten / hogeschoolstudenten die in het buitenland Nederlands studeren als hoofdvak in de bachelor of master of een andere studierichting volgen met Nederlands als aantoonbaar belangrijke component.

  Kandidaten moeten wat hun taalvaardigheid betreft in staat zijn alle onderdelen van de cursus te volgen. De taalvaardigheid van de deelnemers dient minimaal en aantoonbaar te liggen op het niveau B1+ van het Europees Referentiekader voor het leren van vreemde talen (ERK). Hiervoor leggen de studenten voor de selectie een digitale taaltoets af.

  Zie ook "inschrijvings- en selectieprocedure"

 • Zijn er wasmachines zodat ik mijn kleren kan wassen?

  Ja, met jouw badge waarmee je toegang krijgt tot het gebouw en je kamer kan je ook naar het waslokaal. Dit bevindt zich in het tweede gebouw (er zijn 4 gebouwen) op het gelijkvloers.